Historie

IJsclub Lelystad bestond  14-01-2015  50 jaar.

Dit heugelijke feit willen we niet zomaar voorbij laten gaan. De ijsclub is officieel op gericht op 14 januari 1965, maar ze bestaat onofficieel al langer. De eerste berichten van ijs plezier zijn al op Lelystad-haven gehoord volgens de overlevering is daar al een ijsbaan aangelegd in 1963 en deze heeft daar gefunctioneerd tot 1967. Toen is er op het sportpark Langezand een nieuwe ijsbaan aangelegd. Er zijn nog enkele namen van oud bestuurders opgedoken die bij de oprichting betrokken waren zoals C.Boot, Veenstra, de Wit en van Nes. Zo zijn er diverse namen van bestuurders bekent waarvan sommige jaren in het bestuur hebben gezeten. De huidige ijsbaan is ook vernoemd naar zoon legendarisch bestuurder de “Cornelis Boot ijsbaan”.

Maar volgens de meeste tradities bestaat zo’n 50 jarige jubileum uit hoogte en diepte punten. De grootste dieptepunten zijn de brand in de kantine in 1995 en de inbraak en ontvreemding van onze quads (veegmachines) in 2014. Door de nodigen inzet ven bestuurders en vrijwilligers is deze catastrofe op tijd weer goed gekomen. Maar bij een feest horen natuurlijk vooral de hoogte punten.

Wat dacht u van de marathon op natuurijs baan Lelystad gewonnen door de legendarische Dolle Dries van Wijhe in de winter van 1978/79. De organisatie van de eerste toertocht op en over de Oostvaardersplassen in 1981 daarna zijn er nog vele gevolgd. Maar het hoogte punt van de vereniging was toch de organisatie van het Nederlands kampioenschap op 8 januari 2009 op de Oostvaardersplassen gewonnen door de te vroeg overleden Sjoerd Huisman. Laten we er aan werken met de gemeente Lelystad en de vrijwilligers en bestuurders van de ijsclub Lelystad dat we nog lang van dit volks vermaak kunnen en mogen genieten.

De IJsclub Lelystad heeft een receptie gehouden op zaterdag 17-01-2015 in de kantine van de ijsbaan van 15.00 uur tot 17.00 uur.